Miért tanulsz angolul?

Miért ne? Szükségem van az angolra nap mint nap. Elsősorban üzleti céljaim vannak a tárgyalás nyelve szinte mindenhol az angol. Ugyanakkor sok barátom él Angliában, ha hozzájuk utazom és a várost járjuk kényelmetlenül érzem magam mert nem értem a környezetem. Az Interneten keresgélve is jól fog jönni. Ha jól beszélek, onnan már csak egy lépés az írás,olvasás tökéletesítése.

Tanultál már korábban angolul, vagy ezzel a módszerrel kezdted?

Háromszor futottam neki. Utoljára egy szuper intenzív 10 fős csoportos tanfolyamon. 3 hónapig minden nap angolórám volt a házi feladatokra is kellett idő.  Az első órától kezdve a tanárok csak angolul beszéltek hozzánk, azonnal tanultunk nyelvtant is, és a nyelvtant is angolul próbálták elmagyarázni. Nagyon nehéz volt nap,mint nap újra felvenni a ritmust, de egy dolog biztos. Az a jó ha anyanyelvi tanároktól tanulsz. Máig emlékszem a kiejtésükre és most ugyanezt hallom vissza a hanganyagokon.  Biztos, hogy semmilyen előző tudás nem vész kárba, de önmagamtól sose tudtam beszélni. Most fogok!

Beszélsz más idegen nyelvet?

A nagyszüleim Felvidékről származnak és nagyanyáméknál gyakran  beszéltünk szlovákul, de nem sokra emlékszem, aztán ott volt a kötelező orosz , amit a középiskolában és egyetemen is tanultam.

Mennyiben más ezzel a módszerrel tanulni idegen nyelvet, mint a nyelviskolai módszerrel?

Teljesen más. A z én időbeosztásomhoz igazodik, legtöbbször reggel korán kezdek, önmagamtól vagyok szorgalmas, tudom, miért csinálom és lelkes vagyok. Nagyon jó, hogy azonnal beszéltettek. Nem vagyok szívbajos azonnal használni kezdtem a tanultakat, külföldi partnerekkel váltani pár mondatot vicces, de nagyon komoly is egyben.  Az ismétlések alkalmával tapasztalom mindig, hogy mennyi minden megragadt bennem, még a korábban nehéznek vélt mondatokra is emlékszem. Előjönnek a begyakorolt mondatok is, de amit a Több nyelven beszélek oldalon olvastam a napi gyakorlásról azt is alkalmazom.  Érdekes, hogy az angol nyelvű filmeket is egyre jobban értem.

Hogyan alkalmazod a módszert?

Teljesen standard módon,  éjszaka és nappal is szól az MP3 a háttérben. Tényleg egyáltalán nem zavaró ugyanakkor amikor gyakorlok a ott van a fülemben , amit hallgattam. Nagyszerű dolog. Az épp tanult 20-as csomag nehézségétől függően akár 2- 3-szor megismétlem a videót ami fut a pc-n és az Ipademen is.

Te,mint régebbi növendék mit tanácsolsz a most kezdőknek?

Minél hamarabb kezdjék el a nyelvelsajátítást és tartsák be a módszertant, mert jól működik. Itt kényszer és stressz nélkül tudnak haladni. Használják, amit eddig megtanultak, legyenek bátrak, és menjenek bele szituációkba is, mert a sikerek további segítséget adnak. Gondoljanak arra, mi magunk mennyire tudunk örülni annak, mikor egy külföldi megszólal magyarul, és mond pár szót vagy mondatot, még ha nem is helyesen. Ők legalább ennyire örülnek, és hálásak, ha meg tudjuk értetni magunkat velük, például angol nyelven.