A Több nyelven beszélek projectet Magyarországon kívül az Egyesült Királyságban is elindítottuk. Ennek nyilvánvaló és egyszerű okai vannak. Olyan helyet kellett keresnünk, ahol viszonylag kis területen egyszerre vannak jelen azok, akiknek a legnagyobb szükségük lehet az angol társalgási szintű beszédre, mondhatni, létszükséglet a számukra!

Londonban jelenleg mintegy 90.000 olyan fiatal külföldi munkavállaló van aki NEM beszél, sajnos sokszor nem ért angolul! Egy londoni nyelvtanár kolléga Deák Hajnalka blogjában olvastam néhány évvel ezelőtt erről a helyzetről, majd a helyszínen személyesen tapasztaltam meg annak igazságát. Ő akkor azt írta:

“Ha ideutaztunk az Egyesült Királyságba és itt is élünk, tudomásul kell venni, hogy ennek az országnak a hivatalos nyelve az angol, és természetes az elvárás, hogy az önként ideérkezett bevándorlók értsék, beszéljék és használják az angol nyelvet, főleg, hogy ez az ország befogadott bennünket”

Partnerünk, akinek a nyelv elsajátítási módszerét ismertté tesszük és népszerűsítjük a projecttel, több mint 4000 fiatalt indított útnak külföldi munkavállalásra úgy, hogy megbízható nyelvtudással vértezte fel őket. Mára nyilvánvaló, hogy nyelvtudás nélkül útnak indulni minimum vakrepülés de szigorúbban véve felelőtlen és meggondolatlan, gyakran veszélyes hiba.

A Több nyelven beszélünk project természetesen nem csak azokat igyekszik maga mellé állítani akik külföldre készülnek. Szeretnénk érthetővé és reálissá tenni mindenki számára, kortól, nemtől, képzettségtől függetlenül a nyelvtudás előnyeit, szépségét és hasznosságát.

Nagyon érdekes tapasztalat volt a londoni felmérés. Mind a tanítási mind a tanulási szokások vizsgálatakor megerősítést nyert az a feltételezés hogy a nyelvet tanulni kezdő munkavállalók azonnali, kézzelfogható eredményeket akarnak, hiszen amint kiteszik a lábukat az ajtón, azonnal meg kell szólalni angolul.
Ugyanakkor a legtöbben olyan munkahelyet találnak, ahol meg lehet úszni a csak magyar tudással, de ez az állapot biztosan csalóka és nem tarthat sokáig. Több pénz, jobb munkahely, létbiztonság, anyagi biztonság kellene, hiszen ezért vannak ott.Na ilyenkor van baj és azonnal kell az angol,a másnapi állásinterjún meg kellene felelni, de hogyan ha nem értem és nem tudom magamat megértetni.

Persze nehéz elfogadni, hogy nyelvet megtanulni nem lehet “azonnal”, alig néhány óra alatt. Amelyik tanár ilyet ígér, az felelőtlen, sőt, szélhámos. Maratoni futásra sem lehet a nulláról felkészülni egy hét alatt.Egy elfogadható- mondjuk jó középfokú- szint eléréséhez 400-600 kontaktóra kell a komolyabb nyelvtanárok szerint. Természetesen ha az órák között állandó gyakorlás van, akkor ez az idő jelentősen, akár 2-300 órára rövidíthető.

Itt tobzódnak a szuperintenzív nyeltanfolyamok, az 5 perc alatt angolul, a heti egy óra skype-on stb próbálkozások de ezek a tapasztalatok szerint csak a kudarcok számát növelik.

Érdekes, hogy az említett munkában Deák tanárnő már évekkel ezelőtt rámutatott erre a visszásságra és azt írja
Angliában a nyelvtanulásra jelentkezők “csak beszélgetni” szeretnének megtanulni. Következésképpen “nem fontos ez a sok apróság”, mint pl. szavak, nyelvtan… beszélgessünk egész órán és kész. Az lenne a kérdésem, hogy ha főzni szeretnél, de semmilyen hozzávalód nincs, akkor mit és miből főzöl?
Nagyjából a tanulás harmadik-negyedik hetében szokott kiderülni, hogy a nyelvtanulás nem is annyira gyors és egyszerű, mint ahogyan gondolná az ember, és ilyenkor szokták sokan feladni.
Az emberek általában nem gondolkodnak tudatosan egy nyelvről.
“A magyar olyan könnyű, az angol meg olyan nehéz.” Ezt a tipikus megjegyzést nem kívánom kommentálni sem. Alapszinten az angol nyelv a legkönnyebb nyelvek egyike, a minimális ragozás miatt, ill. amiatt, hogy a tárgyaknak nincsen neme. A német der, die, das kacskaringóit hányan próbálták már azok közül, akik nehéznek találják az angolt?

Biztosan sokan emlékeznek az orosz igeragozási táblázatokra – itt semmi ehhez fogható nincs. A felszólító mód használata alig két-három perc alatt megérthető, összehasonlítva azzal, aki próbálkozott már a német felszólító móddal.

A magyar nyelv teljes és részleges hasonulási rendszere, a magas és mély magánhangzók, ajakkerekítéses és ajakréses hangok miatti toldalék-igazodás… az angolban semmi ilyesmi nincs.
Az angol nyelv alapszinten annyira könnyű (más nyelvekhez képest), hogy a magyar oktatási tárca fontolgatta is, hogy nem szabadna a gyerekeknek ezt ajánlani első nyelvnek, mert azt fogják hinni, hogy minden nyelv ilyen könnyű.
Ami az angol nyelvet nehézzé teszi, azok az ún. anglicizmusok, amelyek szó szerint nehezen fordíthatók át magyarra, és/vagy nincs rájuk magyarázat, ám ezek elsősorban középhaladó szinten jönnek elő, másrészt, ha az ember egyszer ráérez a nyelv ritmusára, mindjárt nem is annyira vészes. Magyar nyelven sem tudunk sok mindent megmagyarázni, mit és miért használunk egy bizonyos módon.

a NYELVELSAJÁTÍTÁS project pontosan ezt a hiányosságot küszöböli ki. Alig néhányan tudnak mondjuk 10 magyar nyelvtani szabályt pontosan felsorolni,pedig a legtöbben megfelelően, érthetően beszéljük az anyanyelvünket.
A 300 lecke felöleli a teljes szükséges angol nyelvtant és mindezt anyanyelvi színészek tolmácsolásában. Talán értelmes gondolat, hogy egy idegen nyelvet attól érdemes tanulni leginkább, aki anyanyelvként beszéli azt.

Magyarországi nyelvtanuló partnereink egészen más nehézségekkel találkoztak mielőtt elkezdték a nyelvelsajátítás módszerével az angolt.Mivel általában felnőttek keresnek meg minket, felméréseink is inkább a felnőtt lakosság körében készültek. Ugyan szinte mindenki egyetért abban, hogy az idegennyelv tudásnak csak pozitív hozadéka van és mindenki számára tartogat valamilyen előnyt, nagyon kevesen jutnak el ténylegesen addig, hogy élvezzék és használják a nyelvtudásukat, a többség pedig egyáltalán nem beszél semmilyen idegen nyelven.

Tavaly már több tízezer fiatal azért nem jutott a diplomájához, mert nem volt meg a középfokú nyelvvizsgája, egyre többen keresnek minket is elsősorban azok, akik egy két “varázslatos” tanfolyamon túl még mindig nem beszélnek.

Kevesen árulják el a tanulóknak, hogy valójában mennyi idő szükséges egy megbízható nyelvtudáshoz. Mit kell érte tenniük, és mindez mibe fog kerülni? A Nyelvelsajátítás project a kezdetektől azt hangsúlyozza, hogy a garancia azt jelenti, hogy 300 óra alatt garantáljuk az elvárt nyeltudási szintet a szerződött áron. Nincs rejtett költség, nincs duma, csak az eredmény számít!

Sok nyelvtanár erősítette meg azt a hipotézist, miszerint a tanulóik egy része nem igényel mást, mint hogy az óra jelentős részében angol nyelvű kérdéseket tegyenek fel, és mivel nem értik, fordítsák is le magyarra. Ezt azután egyszerűen és röviden megválaszolják.Érdekes, hogy a felmérésben szereplő tanulók meghatározó része ugyanezt fogalmazta meg, csak a tanárt vádolta.

Tény, hogy elenyésző azon hallgatók száma, akik az oktatási rendszerből kikerülve és a felnőttoktatásba bekerülve a hagyományos “nyelviskolai” módszerrel könnyen és gyorsan megtanulták a nyelvet. Távol áll tőlünk, hogy a nyelviskolákat vagy a nyelvtanárokat kritizáljuk. A módszer a bűnös a legtöbb esetben illetve a nem pontosan meghatározott cél és a szorgalom, a hajtóerő hiánya.

A Nyelvelsajátítás project hallgatói szinte kivétel nélkül azonnali sikerélményről, a szorongás megszűnéséről, az egyszerűségről, érthetőségről számolnak be. A ráfordított relatíve kevés idő azonnal megtérül, a napi beszélgetés segíti a rutint és a felhőtlen gyors haladást.
Mindazonáltal minden nyelvtanuló számára ajánlott, amit Deák tanárnő is megfogalmaz tanulmányában:
” Az órákon túl saját magadtól kell minél többet tanulni, gyakorolni.
♦ Nézzünk angol tévét, hallgassunk angol rádiót, beszélgessünk, lépjünk fel angol fórumokra. Merjünk megszólalni! Az angolok – természetükből fakadóan nagyon toleránsak, segítőkészek, ha a nyelvükről van szó, soha nem állnának gúnyosan egy nyelvtanulóhoz, nem kritizálnak, épp ellenkezőleg.
♦ A filmeket eredeti angolban nézzük, angol (!) felirattal. Az angol tévécsatornákhoz is állítsuk be a subtitle funkciót, és mindjárt nagyobb sikerélményünk lesz. Tévézés közben készítsünk jegyzeteket az új és érdekesebb kifejezésekből.
♦ Olvassunk angolul, minél többet.
♦ Bármit teszünk vagy gondolunk, próbáljuk meg angolul is. Egészen egyszerű dolgokat is, pl.”most iszom egy csésze teát”.
♦ Kedvenc angol nyelvű dalaink szövegét szedjük le internetről és tanuljuk meg őket együtt énekelni az előadóval.
♦ Visszatérő nyelvtani hibáinkról készítsünk külön jegyzetet, természetesen a helyes variánssal együtt.
♦ Ne csak szavakat tanuljunk, de sokkal inkább egész mondatokat.
♦ Nagyon jó módszer a visszafordítás: a kész angol szöveget leírjuk magyarul, majd a magyar szöveg alapján visszamondjuk az angolt (ami az eredeti szöveg alapján azonnal ellenőrizhető).
Pozitívan gondoljunk a nyelvtanulásra!

“A nyelvem határai a világom határai.” (Ludwig Wittgenstein)
Egy új nyelv elsajátításával nemcsak az életünk válik könnyebbé, élvezetesebbé, de egy másfajta gondolkodásmódot is megismerünk, látókörünk tágul, ugyanazt a dolgot több nyelv szemszögéből is megismerjük.

“Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz.”

Nem értünk egyet azokkal akik csak a pénz szemszögéből keresik a megoldást.Az internetes bónusz oldalak tele vannak 5 perces tanfolyamokkal, meg mindenféle akciókkal, de a nyelvtudás elsősorban döntés, cél és szorgalom kérdése. A módszert pedig mindenki találja meg a saját meggyőződése szerint! Fontos azonban, hogy a legjobb, egyszerűen, természetesen!