Úgy döntöttél, hogy idegen nyelve(ke)t fogsz beszélni, ehhez gratulálunk! Reméljük, hamarosan velünk együtt dolgozol majd, hogy elsajátítsd a vágyott nyelvet, esetleg, népszerűsítsd a módszerünket.

Ahhoz, hogy a leghatékonyabban haladj íme a legfontosabb hozzávalók, ami nélkül nem érdemes belevágni:

  1. Jelöld ki pontosan a célod!

Az első és legfontosabb titok, aminek hiánya egyben a legvégzetesebb hiba, ha ezt nem teszed meg. A velünk dolgozók többsége már pontosan tudta mire fogja használni a nyelvet, milyen előnyökkel jár majd a számára.

Az, hogy valaki szorgalmas, gyorsan tanul vagy könnyebben ért meg dolgokat, lehet egy jó adottság, talán gyorsabban is halad, de ha nem határozza meg merre tart, akkor „zátonyra fog futni”!

Mit jelent pontosan a kitűzött cél?  Ha megkérdeznéd a nálunk tanulókat, miért kell nekik a nyelvtudás, akkor az esetek többségében azt válaszolják, hogy nyelvvizsgára, diplomához, vagy igen gyakori az a válasz, hogy tanultam már de elfelejtettem  és most szükségem lenne rá.

Sokszor hangzik el ez, de érdekes módon az anyanyelvét senki nem felejti el. Itt a nagy különbség! Jó lenne, ha az elsajátított idegen nyelvet nem felejtenéd el többé?

Rengetegen tanultak már angolt, egyszer-kétszer sőt többször is nekiláttak. Mégis a hallgatóink között nagyon sok Újrakezdőt találunk. Vajon miért van annyi újrakezdő?

Ha kicsit megpiszkáljuk a kérdést, kiderül, hogy azért, mert nem tudja mire használni az angolt.

NEM JELÖLTE KI A CÉLT!

A cél azt jelenti, hogy van egy áhított, kívánatos eredmény, egy végpont, ahova el akarsz jutni.

Kell egy nyelvvizsga! Rendben, de ha a vizsga a célod, illetve hogy megkapd a diplomádat, akkor keresd meg a legkönnyebb nyelvet és 2 hónap alatt lesz egy középfokod, mondjuk eszperantóból!

Mire szeretnéd használni a nyelvet? Érdekes kérdés, hogyhogy mire? Mire használja az ember a nyelvet: szeretnéd megérteni, ha hozzád beszélnek, vagy ha elutazol Londonba, akkor a Piccadilyn tudj kérni egy 2. zónára szóló metrójegyet.

Ezek magától értetődő velejárói a nyelvtudásnak nem pedig a céljai. Ha ilyen céljaid vannak, akkor bizony elég hosszú és fáradságos utad lesz. Hosszú, mert ez nem egy kijelölt cél. Fáradságos, mert ha az ember a céljáért dolgozik, nehezen fárad el, ellenkező esetben viszont elmegy az életkedve és úgyis talál valami „pillanatnyilag fontosabb” dolgot, amivel foglalkoznia kell.

Közel 5000 fiatal munkavállaló például azért döntött a nyelvelsajátítás mellett, mert néhány hónapon belül várta őket a külföldi állás, ahol a magyar jövedelmek többszörösét kereshették és megnyílt az útjuk egy stabil egzisztenciához. Hát ez már lehet motiváló komoly cél!

Természetesen sok-sok más célod lehet a nyelvelsajátítással és egyik fontosabb, mint a másik, mégis arra kérlek keresd meg pontosan azt a hosszú távú célt a  „miért”-et és rendelj hozzá egy határidőt!

Nálunk általában a legjobb határidő a 300 nap. 300 nap alatt gördülékeny szép, érthető angol beszéd. Ennyi Ne törődj a nyelvérzékkel ! Ezt azok a tanárok találták ki, akik ezzel nyugtatták magukat, hogy valakit nem  érte el a célt az általuk szentnek tartott módszerekkel.

Ha a saját anyanyelved elsajátítottad,ami ugye az egyik legnehezebb nyelv a világon, akkor bármilyen nyelvet megtanulhatsz, az angolt is amit kifejezetten a könnyebbek közé sorolnak. Ha pedig nem 300 nap hanem egy év, mit számít ?

Azért is fontos eldöntened, miért tanulod a nyelvet, mert így könnyebb

megválasztanod a módszert is. A mi módszerünkkel tökéletesen fogsz beszélni. Helyesen használod a nyelvtant, akár az anyanyelved esetében, bár nem biztos, hogy tudod éppen miért úgy mondod.

Ha speciális területen kell helytállnod, vagy üzleti nyelvre van szükséged, akárha szaknyelvet kellene használnod, akkor egy kiváló alapot kapsz, hogy gyorsan kiegészíthesd a tudásod az adott specifikus anyagokkal, szakosodhatsz, ha ez a cél.

A célod fog téged motiválni, hajtani, napi munkára ösztökélni. Ez lesz a Te cápád! (??) Ahhoz, hogy ezt megértsd, ide teszek egy anekdotát. Valamikor egy tanítványomtól kaptam sajnos nem tudom a forrását, de ez talán nem is lényeges:

„A japánok, mint tudjuk, imádják a friss halat. Ennek következtében lassacskán kifogták a halak java részét a partok közelében. A friss hal imádata viszont megmaradt, ezért azt találták ki, hogy nagyobb hajókat építenek, és így nagyobb távolságokat is meg fognak tudni tenni oda, ahol még sok a hal. De minél messzebb mentek, annál hosszabb ideig tartott a visszafele út is zsákmánnyal. A halak nem jól viselték e hosszú utat, már nem voltak frissek, sőt. Ezt a japánok se jól viselték, nem igazán ízlett nekik a több napos hal íze . Így hát kitalálták, hogy hűtőket építenek be a hajókba. Ezzel a módszerrel még messzebb is mehettek a halászok, hiszen a halakat ott helyben a hajón le tudták fagyasztani. A japánok viszont csak a friss halra pályáztak, nem ízlett nekik a fagyasztott hal, ráadásul az árak is zuhantak. Na, erre azt találták ki, hogy tartályokat helyeznek el a hajókon, ahová a halakat élve el tudják helyezni. Csakhogy a halaknak nem sok helyük volt, így egy idő után szinte élettelenül lebegtek a vízben, mintha sejtenék szomorú sorsukat. És bizony a japánok ezt érezték is az ízükön, mert bizony a tengerből frissen fogott hal íze egész másmilyen volt. Ezeknek a halaknak nem volt friss hal íze. Hogyan oldották meg a dolgot? Cápákat tettek a vízbe, amik igaz, hogy megesznek jó néhány halat, de a többség megmarad. Viszont van játszmájuk, ezért nem unják meg az életet, mármint a halak.”

Keresd meg a cápádat, azaz keress valami igazi hajtóerőt, ami segít abban, hogy legyen értelme a tanulásodnak!

 

  1. Milyen ütemben szeretnél haladni?

Ezt kell most eldöntened. A javasolt haladási ütem, minden nap egy lecke 300 napon keresztül. Sok? Idegen nyelvi környezetben ez akár 150-120 napra is rövidülhet, de ott több lehetőség van az élő gyakorlásra.

Ha az a célod, hogy folyékonyan beszéld az angolt, és közben itthon tanulod heti pár órában, egy tanfolyamon akkor jó nagy fába vágtad a fejszéd túl magasra tetted a lécet Mindjárt bebizonyítom:

Olvastam egy tanulmányban, hogy egy anyanyelvi ember napi 12 órában használja a nyelvet naponta.

Ebből többet a hallgatás, mint a beszéd, de nem ez a fontos. Napi 12 órában használja valahogyan a nyelvet, a környezetében is ezt hallja. Tegyük fel, hogy napi 1 órában tanulod az angolt.

Már így is egyértelmű, hogy egy anyanyelvi környezetben élő ember tizenkétszer többet használja a nyelvet. Tegyük fel, hogy napi akár 4 órát is tudsz vele foglalkozni. Akkor is háromszor kevesebb időt fordítasz rá, mint egy anyanyelvi angol. Na de ne ijedj meg, ez nem azt jelenti, hogy 30 évet kell foglalkoznod a nyelvvel, hogy jól beszéld. Csak azt akartam érzékeltetni, hogy mennyire rendszeresnek kell lennie a nyelvelsajátítási programod gyakorlásának Ha ismersz angolul jól beszélő embereket, kérdezd meg őket, mit tettek azért, hogy folyékonyan beszélnek? Meg fogod látni, hogy többségük, hacsak nem mind, azt fogja mondani, hogy valamennyi időt nyelvi környezetben töltött.

Ezért fontos, hogy a program anyanyelvi szereplőkkel valós életből vett példákkal nem elvont dolgokat tanít meg neked. A módszer az tehát, ami segít neked időt megtakarítani, de a rendszeresség nem nélkülözhető.

TANULJ RENDSZERESEN!

A rendszeresség sokkal fontosabb, akár pár percet, akár pár órát tudsz vele eltölteni. De neked kell eldöntened, mennyi legyen. Ha napi 35 perc, akkor iktasd be az órarendedbe ezt a 35 percet. Ha napi 2 óra, akkor ez a két óra legyen napirendszerességgel. Ha a leckéiden kívül időt szánsz az angollal való foglalkozásra (angol nyelvű filmek, angol nyelvű hírek stb.) az mind a te malmodra hajtja a vizet. Szóval még egyszer: döntsd el, milyen ütemben haladsz. Természetesen minél többet fordítasz rá, annál gyorsabban haladsz, de csak azért, mert nem tudsz napi 3 órát rá szánni, még ne menjen el a kedved. Végül is a közmondás is azt mondja: „Lassan járj, tovább érsz.” Valami igazság van benne. Ha eldöntötted, mennyi az annyi, akkor ragaszkodj ehhez a beosztáshoz, és ne térítsen el semmi.  Napi 1 lecke az olyan, mint a napi torna. Ha elmarad, lehet ugyan pótolni, de legjobb, ha egyszer sem hagyod ki. Ne menj tanulás helyett kávézóba, vagy a haverokkal, barátokkal moziba. Tényleg szent legyen ez az időpont. Elvileg sokkal nehezebb, ha nem tanárhoz jársz, vagy tanfolyamra, hiszen így nincs külső kontroll, hanem egyedül dolgozol online. Ilyenkor könnyebben fordulhat elő a lazaság. A „hagyományos” oktatás azért vall kudarcot, mert heti pár órában okítja a diákokat, akik aztán hazamennek, és egy hétig elő se veszik az angolt. Óra előtt hirtelen eszükbe jut, hogy a tanár lehet, hogy adott nekik valami házit, és gyorsan összecsapják.  Biztos, hogy így is ragad valami, de mennyi elpocsékolt idő és pénz.

Rendszeresség a gyakorlásban és amennyit csak lehet gyakorolni a kurzusod mellett: ez lehet angol anyanyelvű barát, angol tévé csatorna, rádió vagy éppen újság, de rengeteg fantasztikus honlap van, ahol tudod fejleszteni a szövegértésed, és még a beszédkészségedet is.

A nyelvelsajátítás egyik sikeres akciója épp az, hogy napi rendszerességgel kell dolgoznod, beszélned, így napi kontrollod van.

A nyelvelsajátítás programhoz nem kell sok aktív idő, hiszen a hallgatási fázis történhet éjszaka ld. technológia, illetve a háttérhallgatás sem követel direkt időráfordítást. Otthon munka közben, takarítás közben háttérzajként hallgathatod a leckéket, sőt autóban lehet vezetés közben is hallgatni. Nyugi, nem kell még oda se figyelned, és kúszik a fejedbe a tudás. Erre később még visszatérek részletesebben. Olvass angol újságot, szövegeket. Nem baj, ha kezdő vagy, a te szinteden is vannak könyvek, szövegek stb. Egyet ne feledj. Ha elkezdesz egy nyelvet tanulni, az örök életedre szól. Szóval olyan szokásokat kell kialakítanod, ami életre szól.

Oké, feliratkozom!

 

  1. Ugyanúgy tanuld, mint az anyanyelvedet!

Azt hiszed, angolul tanulni máshogy kell, mint magyarul tanulni! Ha már megvan a célod, és kitaláltad, milyen ütemben szeretnél haladni, akkor nézzük a gyors tanulás következő titkát: HALLGATNI, HALLGATNI, HALLGATNI, HALLGATNI, HALLGATNI… Tartsd be a technológiát és hallgasd az anyagot elegendő ideig. Tudom, hogy nagy a kísértés, hogy tovább lépj a videókra, de először a hallgatás. Emlékezz mit hallottál az előadáson. Ha még nem voltál előadáson itt jelentkezhetsz. hallgatnod kell az anyagot! Hidd el, nincs hókuszpókusz, vagy varázsige, villámangol és relaxációs módszer. Legalábbis olyan, ami mindenkinél működne. Ha lenne, tudnál róla, hidd el. Egyetlen egy dolog működik mindenkinél, aki saját anyanyelvét elsajátította. AHALLGATÁS. Furcsának tartod? Pedig te is megtanultál valahogy egy nyelvet minimum, és biztos vagyok benne, nem is akármilyen szinten beszéled, használod. Már hallom is, amint mondod: „Az más!” Miért lenne más. Ha Angliába születtél volna, most tökéletesen beszélnéd az angolt. Hidd el, nincs semmiféle nyelvi tehetség, meg nyelvérzék Vannak gyorsabban tanuló, könnyebben rögzítő, egyszerűbben duplikáló emberek, és ha tetszik, hát hívjuk nyelvérzéknek. De a szorgalom mindenféle nyelvérzéket leköröz. Amikor megszülettél, nem beszélted az anyanyelved, semmilyen nyelvet. Viszont órákat – napi 10 órát biztos – beszéltek hozzád, vagy hallottad a körülötted lévők beszélgetését, és biztos vagyok benne, hogy az elején semmi tudatosság nem volt abban, ahogy magadba szívtad az anyanyelved. Csak természetesség, ezért működik. Aztán sikerül, ugye, azóta is jól érted az anyanyelved és beszélsz is. Lehet, hogy korábban, vagy később szólaltál meg mint a szomszéd gyerek. Kár belemenni annak részleteibe, hogy miért és hogyan zajlik mindez az, ha akarod, találsz egy csomó cikket a szolgáltató honlapján erről ( www.e-talkingclub.com) Itt ez most nem fontos. Ami fontos, hogy a nyelvelsajátítás módszere mindenkinél működik. Nincs kivétel. Az első inger minden embernél a hallgatás, pontosabban a hallás. Erről sokat írtunk máshol és ez a technológia kiindulópontja.  Utána következik az utánzás, tudod: kérdés-felelet, majd a folyékony beszéd. Csak ezután tanulunk meg majd olvasni és írni. Igaz? Lehetetlen először írni tanulni, és csak utána megérteni a dolgokat. A legnormálisabb menete a nyelvtanulásnak az lenne, ha először csak hallgatna a tanuló. Ha lehet, több órában. Majd jöhet a beszéd stb. Ennek ellenére a mai oktatás– legalábbis a nyelvtanulásé – pont fordítva zajlik. Először tanul meg olvasni, írni a tanuló, szavak, nyelvtan, majd beszél, és hallgat. És milyen érdekes, a legtöbb tanuló problémája a beszéddel és a hallott szöveg értésével van. A legtöbb vizsgázó a hallott szöveg megértésén bukik meg. Ennek oka, hogy először látja a szót, és csak utána hallja. Sokan azt mondják: de hát nem értem a hírcsatornákat, vagy a filmeket, nem értem az angol szövegeket. Amikor baba voltál, akkor sem értetted. Az elején semmit, aztán egyre többet és többet értettél. És egyszer csak megszólaltál. Ne érts félre, nem azt mondom, hogy 1-2 évig csak hallgass, a módszer ezt jelentősen lerövidítette, de nem lehet kihagyni ezt a lépést. (vannak, akik több évnyi angoltanulás után sem tudnak/mernek megszólalni) Ezért van az, hogy ha anyanyelvi környezetben vagy, szinte szívod magadba a tudást. Hiszen naponta ér téged több órában az idegen nyelvi inger. Persze ott sem érted a CNN-t, vagy a filmeket, nem érted az angol szövegeket igaz? Túl gyors neked, és túl sok ismeretlen szó van benne? Nem baj. Csak hallgasd. Próbáld ki. Egy hétig minden nap heti 2 órában csak angolt hallgass. Ne csak zenét. Mondjuk, nézd meg a kedvenc filmed minden nap, ha nem akarsz híreket hallgatni. Ne feliratosan. Ne ülj le, és ne figyelj oda. Csak hallgasd. Nagyon jól meg lehet oldani ezt pl. takarításközben, vagy olyan teendők közben, ami mellett azért hallod a tévét vagy rádiót. Sokan úgy érzik, mindez szép és jó, de mivel az eredmény, a siker kissé késleltetett, inkább a hagyományos utat választják. Pedig egyáltalán nem késleltetett. Sőt a hosszabbik utat választják azok, akik lebecsülik a HALLGATÁS eredményességét. Ha már tanulsz egy ideje, akkor sem késő. Sokkal jobban fog menni minden, a beszéd, a szövegértés. Előbb-utóbb egyre több szót fogsz kihallani a szövegből, majd eljön az idő, amikor nehézség nélkül fog menni a dolog.

Ha viszont még nem kezdtél bele az angoltanulásba, vagy többször abbahagytad, akkor tegyél egy próbát jelentkezz és végezd el a nyelvelsajátítási kurzusod és BESZÉLJ! BESZÉLJ! Csak egyszerűen természetesen!

 

  1. CSINÁLD VÉGIG ÉS TARTSD BE A TECHNOLÓGIÁT!

A hallgatást minden napra be kell ütemezned, ez legyen az alap.  Ha szorgalmas vagy, és tudod magad ösztönözni, hamarosan elkezdheted a második fázist, a video leckéket. A legtöbb tanulónk szerint a nyelvelsajátítás ettől kezdve napi izgalom, öröm és sikerélmény. Jó tudni azt, hogy amit elsajátítottál azonnal használni fogod, és alig várod majd, hogy ki lesz a párod a virtuális tanteremben, kivel beszélgetsz és ki fog újra megdicsérni. Nem mintha erre szükséged lenne, hiszen magad is nap, mint nap látod majd a fejlődést, de jó az, ha az embert kívülről is elismerik. Egyébként is, megérdemled! Ha eddig eljutottál, és még van energiád itt az ideje, hogy további kihívásokat keress. A legtöbb tanuló a szavak tanulásától retteg. De annyira, hogy szinte már nem is tanulják. Még a haladóbbak is attól rettegnek, hogy túl kevés a szókincsük. Pedig ha az eddigi tanácsokat már kipróbáltad, akkor hamarosan elkezded a nyelvelsajátítási kurzusod és egy év múlva minimum 6000-es aktív szókincsed lesz, ami, hát kalap le! 

Vissza tudsz emlékezni, hogy az iskolában vagy az előző, talán kudarcba fulladt nyelvtanfolyamon Te hogy tanultad a szavakat? Talán leírtad a füzetedbe és bemagoltad, azaz sokszor elmondtad, és lesz, ami lesz? Vagy abban reménykedtél, hogy majdcsak megmarad, annyiszor láttad? Nos, sokat sokféleképp próbálnak szavakat tanulni. Ebben is a legjobban működik a természetes út. Emlékezz csak az anyanyelvre! Nem volt szótárad, nem magoltál szavakat és nem volt diplomás nyelvtanár, aki naponta számon kérte azt.

Lehet, hogy van, akinél a magolás gyors megoldásnak tűnik, viszont ilyenkor az információ nem a megfelelő helyen raktározódik, azaz, nem a hosszú távú memóriádba építed a szavakat. Néhányan így tanultunk az egyetemen, emlékszel? A vizsgáig, vagy a másnapi zéháig lehet, hogy kitart. Tehát ha szavakat akarsz megtanulni és szeretnéd használni is később a szavakat, nem csak felismerni őket, vagy kitalálni a szövegkörnyezetből, akkor sürgősen változtass a szótanulási módszereden, mert a magolás nem vált be! Természetesen látni fogod, hogy a módszerünkkel minden szó megmarad és használni is tudod, de ha Te mégis további szókincsre vágysz, hajrá. Ártani biztosan nem fog 

Kezdd egy jó szótárral! A kétnyelvű szótárak (angol-magyar, magyar-angol) nagyon jók fordításra, de tanulásnál hihetetlenül összezavarják a tanulót, hiszen magyar szinonimákat adnak meg, ráadásul sokszor ez nem is teljesen a magyar megfelelőjét, az angol szónak. Ha magyar-angol szótárban keresel, akkor meg 5-10 angol szót ad meg, jobb esetben, zárójelben magyarázatokkal, de szintén megzavarhat, hogy most akkor melyik a jó.

A megoldás az egynyelvű szótárt! Nem baj, ha tovább tart egy szó megértése, de legalább megérted. A legtöbb egynyelvű szótár több példamondatot is megad, ami szintén segítség.

Na de mi van, ha kezdő vagy „éppen” középhaladó vagy, és még nem érted az egynyelvű szótárakat, mert nincs értelme elolvasni a meghatározást, ha a felét nem érted. Ilyen esetekben segíthet a képes szótár. Ma már léteznek több tízezer szavas kiváló képes szótárak is. A képes szótárak nagyon jók, és nem csak gyerekeknek való. Ha látsz valamit, akkor sokkal könnyebben megragad a szó, hiszen azonnal fogalmi megértésed is lesz róla. Az Internet ebben is nagy segítségedre lehet, használd ki. Csak be kell gépelned a Google-ba a keresett szót a képeknél, és máris több tucat megjelenik. Gyorsabb, mint egy szótár. Használd!

A hangos szótárak is más okból, ugyan de kiváló eszközök lehetnek. Próbáld ki ezt a linket http://www.howjsay.com Ez segít a kiejtésben.  Nincs rosszabb annál, mint hogy megtanulsz rosszul egy szót, és utána évekig próbálsz leszokni a rossz kiejtésről. De az még rosszabb, amikor használnád a megtanult szót, de nem értik meg.

Soha ne tanulj szavakat önállóan. Dobd ki a szótárfüzetedet, amit eddig használtál. Ez a jobbra írom a magyar szót és balra az angolt módszer nem az életrevaló. A felelésekhez, szódolgozatokhoz lehet, hogy bevált, de visszaemlékszem a gimnáziumi orosz tanulásra, hát nem sok szó maradt meg. A legjobb, ha naponta foglalkozol valamennyit az angollal, ezt már korábban olvashattad. Hallgass szöveget, ezt nem győzöm hangsúlyozni. De a szavakat a legjobb szövegkörnyezetben tanulni, ehhez pedig nagyon jó kis könyveket lehet kapni pl. az Oxford kiadó gondozásában. A neked tetsző könyvet a neked megfelelő szintben tudod kiválasztani, és olvass pl. addig belőle egy nap, amíg össze nem gyűlik az öt szó. Így máris könnyebben megjegyzed a szavakat, hiszen szövegkörnyezetben tanulod. Ha túl lassan haladsz, mert minden mondatban 3-4 ismeretlen vagy félig ismerős szó van, akkor ez bizony túl magas neked. Keress egyszerűbb könyvet. Még egyszer, nem akarlak rábeszélni, hogy a kurzusodon kívül szótanulással foglalkozz, de ha ragaszkodsz a szorgalmi feladatokhoz, javaslom ezeket a módszereket.

Tehát még egyszer: SOHA NE KÜLÖN TANULD A SZAVAKAT. Annál unalmasabb és eredménytelenebb tanulás nincs, mint szótárfüzetben kiírt szóláncok, aminek fele sem marad meg.

  1. Legyen egy füzeted, és vezess feljegyzést. Így mindig tudsz ismételni is.
  2. Egy szót akkor tudsz, ha gondolkoznod sem kell rajta.

Ha egy angol szó hallatán a magyar megfelelője ugrik be, az bizony nem tudás. Nem lesz időd állandóan fordítani az anyanyelvedre vagy vissza. Emlékezz, mi hangzik el az előadáson. Akkor tudsz egy nyelvet, ha elkezdesz azon a nyelven gondolkozni. Hiába fordítasz villámgyorsan, előbb utóbb elfáradsz és nem fog úgy menni a beszéd.

Ha az ismeretlen szó előbukkan a szövegben, keresd ki a szótárból – egynyelvűből. A sok jelentés közül lehet, hogy nehéz kiválasztanod a megfelelőt, ilyen esetben egyszerűbb szótárt keress, és hallgasd is meg a szót a hangos szótárból. Nagyon hasznos, ha mondatokat is alkotsz, miután elolvastad a szótár példamondatait. Le is írhatod a füzetedbe ezeket a mondatokat. Ez jó segítség lehet annak is, aki vizsgára készül, hiszen már az írást is gyakorolja. Hasznos módja a szótanulásnak, ha csoportosítod az angol szavakat, és témák szerint tanulod őket. Külön írod a családdal vagy az utazással, filmekkel stb. kapcsolatos szavakat. Érdemes gyűrűs mappát vezetni rá, mert itt a lapokat kedved szerint tudod ki-be tenni.

Ne feledd a 6000-es szókincs, amit a nyelv elsajátítási programodban elsajátítasz irigylésre méltó szókincs és nagyon jól fogsz vele boldogulni az általános mindennapi kommunikációban. Sok sikert hozzá, csak egyszerűen, természetesen!

Meggyőztetek, feliratkozom!